Jesteśmy oficjalnym dystrybutorem produktów marki Slavito
Masa netto: 250g
Z surowych pestek, z pierwszego tłoczenia
Mąka dyniowa to wartościowy składnik wielu dań z kuchni wegańskiej i keto. Powstaje z surowych pestek dyni pozostałych po tłoczeniu oleju. Mąka z pestek dyni urozmaici twoją kuchnie i zapewni wspaniałe wartości odżywcze. Dlaczego warto włączyć mąkę dyniową do swojej diety? Mąka dyniowa jakie ma właściwości? I jakie potrawy można z niej wyczarować?
Mąka dyniowa zastosowanie w kuchni, właściwości
Może być zaskoczeniem, że mąka dyniowa ma delikatnie orzechowy smak, który można łączyć zarówno w słodkich jak i wytrawnych daniach. Mąka z pestek dyni jest cięższa niż tradycyjne mąki i naturalnie nie zawiera glutenu, dlatego trzeba pamiętać, że wypieki z jej udziałem nie będą mocno wyrastać. Cechą która również charakteryzuje ten rodzaj mąki jest wysoka błonnika przez co mąka z dyni mocno chłonie wodę. Wspaniale sprawdza się w kruchych wypiekach ciastach i ciasteczkach, a także jako składnik kruszonki. Mąka z dyni polecana jest także do zagęszczania zup lub jako składnik naleśników i pankejków. Możemy ją również dodać do owsianki, Muesli czy sałatki aby wzbogacić wartości odżywcze naszego posiłku. Mąką z pestek dyni możemy także panierować kotlety i warzywa, ciekawym pomysłem jest obtoczenie kawałka sera żółtego w jajku i mące dyniowej a następnie usmażenie na patelni.
Mąka dyniowa a dieta
Ze względu na wartości odżywcze mąka z pestek dyni może być włączona do wielu diet zarówno sportowych jak i zdrowotnych. Szczególnie polecana w diecie ketogenicznej ponieważ zawiera niewielką ilość węglowodanów. Dodatkowo mąka dyniowa sprawdzi się w przypadku diety osób aktywnych fizycznie, sportowców i dostarczy spore ilości białka. Również diabetycy oraz osoby z zaburzeniami pracy tarczycy mogą włączyć mąkę z pestek dyni do swojej diety, ma ona dużą zawartość
Ciekawostka
Do Europy dynia przywędrowała wraz z Krzysztofem Kolumbem szybciutko zyskują popularność na całym kontynencie, wkrótce zauważono także wspaniałe właściwości pestek. Na świecie wyróżnia się około 800 gatunków dyni, z czego jedynie 200 odmian nadaje się do spożycia.
Opinie nie są zweryfikowane, ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy