Sklep Internetowy E-Remedium jest głównym dystrybutorem suplemetów marki Slavito oraz produktów W&S !
Masa netto: 250g
Mąka konopna Coco Farm powstaje z surowych nasion pozostałych po pierwszym tłoczeniu oleju konopnego. Surowe nasiona są odtłuszczone, a następnie mielone tak aby zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych i minerałów. Naturalnie mąka z nasion konopi siewnych nie zawiera glutenu. Ceniona przede wszystkim ze względu na bogactwo białka i błonnika. Kto powinien włączyć mąkę konopną, do swojej diety? Do czego używać mąki z nasion konopi?
Do czego używać mąkę konopną
Mąka konopna ma delikatnie orzechowy smak i ciemnozielony kolor. W kuchni używa się jej głównie ze względu na wspaniałe wartości odżywcze. Jeśli natomiast weźmiemy pod lupę właściwości to mąkę konopną należy łączyć wraz z innymi rodzajami mąki aby uzyskać zadowalającą konsystencję. Mielone i odtłuszczone nasiona konopi są dosyć ciężkie, a ponieważ nie zawierają glutenu wypieki z ich udziałem nie wyrastają tak mocno jak te zwierające tradycyjną mąkę pszenną. Natomiast z mąką z nasion konopi przygotujesz wartościowe domowe pieczywo jak chleb konopny czy bułki. Dodatkowo, mąka konopna sprawdzi się jako składnik naleśników, placków, czy gofrów. Jeśli zależy Ci na wzbogaceniu posiłku o białko lub błonnik wystarczy jak dodasz łyżeczkę lub dwie do koktajlu, smoothie, czy sałatki. Jedna łyżeczka nie zmieni smaku potrawy, a dostarczysz do swojego organizmu wspaniałe minerały. Szukając przepisów z wykorzystaniem mąki z nasion konopi znajdziesz również pyszne propozycje na ciasta, ciasteczka i muffinki.
Wartości odżywcze i zastosowanie w diecie mąki konopnej
Biorąc pod uwagę wartości odżywcze mąki z konopi ma ona szerokie zastosowanie w specjalistycznych dietach zarówno zdrowotnych, odchudzających, jak i sportowych. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów mąka konopna ma zastosowanie w diecie keto oraz niskowęglowodanowej.Niski indeks glikemiczny, sprawia, że sprawdzi się w diecie diabetyków, oraz osób zmagających się z zaburzeniami pracy tarczycy. Ze względu na wysoką zawartość białka idealnie sprawdzi się w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie. Powinni ja docenić również weganie.
Ciekawostka
Czasami historia lubi zataczać koło. Jak podają niektóre źródła konopie siewne były uprawiane na terenie Polski już od czasów prasłowiańskich. Słowianie tłoczyli z nich olej, a łodygi wykorzystywali jako surowiec do wytwarzania tkanin i lin. Konopie służyły także do celów religijnych i traktowano je jako rośliny magiczne. W święta gotowano nawet specjalną zupę z nasion konopi.
Opinie nie są zweryfikowane, ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy