Masa netto: 250g
Mąka migdałowa jasna, drobna, Wysoka gestość odżywcza.
Mąka migdałowa
coco farm powstaje ze zmielonych migdałów bez skórki, dzięki czemu nie ma gorzkiego posmaku. Mąka migdałowa zostanie z pewnością doceniona przez osoby poszukujące zdrowego zamiennika popularnej mąki pszennej. Pomimo, że mąka migdałowa ma inną specyfikę niż mąka pszenna to z powodzeniem może posłużyć jako panierka, dodatek do ciast czy fit ciasteczek, a także można ją dodawać do ulubionej sałatki. Mąka migdałowa jest bardzo wartościowa, zawiera przede wszystkim witaminę E oraz witaminy z grupy B. Mąka migdałowa polecana jest w dietach wysoko odżywczych, osób podczas rekonwalescencji, a także w diecie ketogenicznej oraz nisko węglowodanowej lchf.
Mąka migdałowa zastosowanie w diecie:
Migdały zaliczane są do żywności superfoods i są jednymi z najzdrowszych orzechów na świecie. Mąka przygotowana ze zmielonych migdałów zachowuje wspaniałe wartości odżywcze tego orzecha. Mąka z blanszowanych migdałów to przede wszystkim niesamowite bogactwo witaminy E, witam z grupy B. Mąka z migdałów dostarczy również pokaźne ilości pierwiastków takich jak magnez, , czy fosfor
W mące migdałowej znajdziemy także potas oraz wapń wspierające układ nerwowy. Mąka z migdałów blanszowanych bogata jest w białko oraz błonnik.
Dzięki swoim wartościom odżywczym mąka migdałowa znalazła zastosowanie w diecie bezglutenowej, wegańskiej oraz wegetariańskiej. Świetnie sprawdza się również w diecie ketogenicznej (diecie ketogennej) oraz lchf z uwagi na małą zawartość węglowodanów. Mąkę migdałową powinny włączyć do swojej diety również osoby cierpiące na niedobór m.in. witaminy E, miedzi czy manganu.
Mąka migdałowa - zastosowanie w kosmetyce:
W produktach kosmetycznych migdały wykorzystywane są głównie ze względu na zawartość witaminy E, zwaną „witaminą młodości” oraz B2, które wygładzają i nawilżają skórę. W domu można samodzielnie przygotować np. maseczkę z migdałów czy mąki migdałowej.
Mąka migdałowa wartości odżywcze:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA |
w 100 g |
% RWS w 100 g |
wartość energetyczna |
2470 kJ 590 kcal |
29% |
tłuszcze w tym: |
53 g |
76% |
kwasy tłuszczowe nasycone |
3,9 g |
20% |
węglowodany |
19 g |
7% |
w tym cukry |
4,6 g |
5% |
błonnik |
9,9 g |
|
białko |
21 g |
42% |
sól |
0,002 g |
0% |
witamina E |
24 mg |
200% |
Tiamina (wit. B1) |
0,191 mg |
17% |
ryboflawina (wit. B2) |
0,71 mg |
51% |
Niacyna (wit. B3) |
3,5 mg |
22% |
Witamina B6 |
0,115 mg |
8% |
potas |
659 mg |
33% |
wapń |
236 mg |
29,5% |
fosfor |
481 mg |
69% |
magnez |
268 mg |
71% |
żelazo |
3,28 mg |
23% |
cynk |
2,97 mg |
30% |
miedź |
1 mg |
100% |
mangan |
1,84 mg |
92% |
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)