Łuska babki jajowatej

Łuska babki jajowatej

23.90
9.56/100g
szt.
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 13.99
Paczkomaty InPost 13.99
Kurier FedEx 20
Kurier GLS 20
Poczta Polska 20
Kurier DPD 20
Poczta Polska- płatność przy odbiorze 21.99
Kurier DPD- płatnośc przy odbiorze 23.99
Kurier FedEx- płatność przy odbiorze 23.99
Dostępność Mało
EAN 5904161870029

Masa netto: 250g

Łuska babki jajowatej. Bogactwo błonnika.

Łuska babki jajowatej zastosowanie w kuchni

Łuska babki jajowatej (Plantago ovata) to wywodząca się z medycyny naturalnej roślina doceniania głównie ze względu na wysoką zawartość błonnika. Babka jajowata uwielbia słońce i dobrze nawodnione tereny. Dlatego też jej uprawy znajdziemy w Indiach, czy Brazylii, a także na Wyspach Kanaryjskich i basenie Morza Śródziemnego. Babka jajowata łuska to świetny keto zagęstnik wielu potraw.

Łuska babki jajowatej świetnie sprawdzi się w kuchni jako zagęstnik wielu potraw, szczególnie keto i bez mąk zawierających gluten. Jest to zdrowy i pełnowartościowy zamiennik o funkcjach zbliżonych do tradycyjnej mąki pszennej. Możemy znaleźć wiele przepisów w których babka jajowata jest składnikiem keto pieczywa (jak w naszym Chlebie Zmieniającym Życie). Sięgając po błonnik witalny również sięgasz po łuskę, która jest obecna w składzie mieszanki. Łuska to wartościowy dodatek do koktajliMuesli czy jogurtu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika sprawi, że posiłki będą bardziej syte i opóźnią uczucie głodu. Dodatek niewielkiej ilości zmielonej łuski świetnie zagęści również zupy, czy wszelkiego rodzaju sosy.  Z łuski można przygotować także napar do wypicia, wystarczy zalać 1 łyżkę łuski 1 szklanką gorącej wody i wypić. Napar wspomoże pracę naszych jelit, podobnie do naparu przygotowanego z siemienia lnianego.

Babka jajowata łuska zastosowanie w diecie

Łuska to przede wszystkim cenne źródło błonnika, który wspomaga i reguluje pracę układu pokarmowegoBabka jajowata łuska w kontakcie z płynami pęcznieje i wydziela dobroczynne śluzy, które wchłaniają wodę i pomagają oczyścić jelita.

Łuskę babki jajowatej do swojej diety powinny włączyć osoby odchudzające się. Dzięki dużej zawartości błonnika dania z dodatkiem łuski pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Łuskę babki jajowatej docenią również diabetycy oraz osoby ograniczające spożycie glutenu.   

Dzięki niskiej zawartości węglowodanówłuska babki jajowatej idealnie wpasuje się w założenia diety ketogenicznej i nisko węglowodanowej. Dodatkowo, zawarty błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów.

Łuska babki jajowatej ciekawostka

Babka jajowata stosowana jest w medycynie naturalniej od wieków. W perskich i arabskich księgach pochodzących z X wieku odnaleziono pierwsze zachowane wzmianki o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny. 

Babka jajowata wartości odżywcze:

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W 100 g

% RWS w 100 g

wartość energetyczna

1570 kJ / 375 kcal

19%

tłuszcze w tym:

0 g

0%

kwasy tłuszczowe nasycone

0 g

0 g

węglowodany

13 g

5%

w tym cukry

0 g

0%

błonnik

75 g

 

białko

0 g

0 g

sól

0 g

0 g

żelazo

18 mg

129%

*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.