Mąka z tapioki

Mąka z tapioki

12.90
szt.
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 13.99
Paczkomaty InPost 13.99
Kurier FedEx 18.99
Kurier DPD 19.49
Kurier GLS 20
Poczta Polska 21.99
Kurier DPD 23.99
Kurier FedEx 23.99
Dostępność Mało
EAN 5904161870265

Tapioka, skrobia z tapioki, z suszonego mielonego manioku. Naturalny zagęstnik, neutralny zapach i smak.

Mąka z tapioki, funkcjonująca również pod nazwą tapioka czy skrobia z tapioki (skrobia z manioku), powstaje w procesie mielenia wysuszonych i odwodnionych bulw manioku. Maniok (Cassava) to roślina egzotyczna pochodząca z Brazylii, obecnie powszechnie uprawiana w Azji. Wraz z kuchnią azjatycką przywędrowała także do Europy. Mąka z tapioki może być zamiennikiem popularnej mąki ziemniaczanej, doskonale sprawdza się jako zagęstnik zup, sosów oraz baza do przygotowania budyniu czy słodkiego kremu. Tapioka nie zmienia smaku i zapachu potraw, dlatego w kuchni skrobia z manioku świetnie sprawdza się do wypieku ciast, gofrów. Można ją również dodawać do placków ziemniaczanych czy naleśników, szczególnie bezglutenowych, w których wiąże masę i nadaje sprężystość potrawom.

Mąka z Tapioki - zastosowanie w diecie:

 Mąka z tapioki to ciekawa propozycja na półce zdrowej żywności, ewenement mąki z tapioki polega na wartościach odżywczych - mąka z tapioki nie ma tłuszczu i może być stosowana przy redukcji tkanki tłuszczowej. Mąka z tapioki jest hipoalergiczna i lekkostrawna, dlatego docenią ją osoby z wrażliwym układem pokarmowym, alergicy oraz osoby odchudzające się. Mąka z tapioki nie zawiera cholesterolu oraz naturalne nie zawiera glutenu, dlatego może być włączona do diety osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz celiakią. Można również znaleźć przepisy na dania wegańskie oraz wegetariańskie w których mąka z tapioki zastępuje np. jajka.

Mąka z tapioki i zastosowanie w kosmetyce:

Skrobia z manioku to świetny nośnik olejków eterycznych w kosmetykach DIY, można wykorzystać ją np. do produkcji pudru do kąpieli. Mąka z tapioki świetnie absorbuje nadmierną ilość potu raz sebum i jest wykorzystywana w produkcji naturalnych kosmetyków takich jak pudry, szampony suche czy antyperspiranty. W domowych zastosowaniach może łagodzić skutki podrażnień skóry.

Ciekawostka o mące z tapioki:

Maniok to trzeci pod względem popularności składnik codziennej diety na świecie. Wyprzedzają go jedynie ryż i pszenica.

Mąka z tapioki wartości odżywcze:

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W 100 g

% RWS w 100 g

wartość energetyczna

1670 kJ     406 kcal

20%

Tłuszcze w tym:

0,1 g

0%

kwasy tłuszczowe nasycone

0 g

0%

węglowodany

88 g

34%

w tym cukry

0 g

0%

błonnik

0 g

 

białko

0,1 g

0%

sól

0,08 g

1%

 

*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.