Mąka z tapioki

Mąka z tapioki

11.61 -10% 12.90
2.32/100g
Promocja dnia jeszcze przez:
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
12.9
szt.
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 13.99
Paczkomaty InPost 13.99
Kurier FedEx 20
Kurier GLS 20
Poczta Polska 20
Kurier DPD 20
Poczta Polska- płatność przy odbiorze 21.99
Kurier DPD- płatnośc przy odbiorze 23.99
Kurier FedEx- płatność przy odbiorze 23.99
Dostępność Mało
EAN 5904161870265

Masa netto: 500g

Tapioka, skrobia z tapioki, z suszonego mielonego manioku. Naturalny zagęstnik, neutralny zapach i smak.

Mąka z tapioki, funkcjonująca również pod nazwą tapioka czy skrobia z tapioki (skrobia z manioku), powstaje w procesie mielenia wysuszonych i odwodnionych bulw manioku. Maniok (Cassava) to roślina egzotyczna pochodząca z Brazylii, obecnie powszechnie uprawiana w Azji. Wraz z kuchnią azjatycką przywędrowała także do Europy. Mąka z tapioki może być zamiennikiem popularnej mąki ziemniaczanej, doskonale sprawdza się jako zagęstnik zup, sosów oraz baza do przygotowania budyniu czy słodkiego kremu. Tapioka nie zmienia smaku i zapachu potraw, dlatego w kuchni skrobia z manioku świetnie sprawdza się do wypieku ciast, gofrów. Można ją również dodawać do placków ziemniaczanych czy naleśników, szczególnie bezglutenowych, w których wiąże masę i nadaje sprężystość potrawom.

Mąka z Tapioki - zastosowanie w diecie:

 Mąka z tapioki to ciekawa propozycja na półce zdrowej żywności, ewenement mąki z tapioki polega na wartościach odżywczych - mąka z tapioki nie ma tłuszczu i może być stosowana przy redukcji tkanki tłuszczowej. Mąka z tapioki jest hipoalergiczna i lekkostrawna, dlatego docenią ją osoby z wrażliwym układem pokarmowym, alergicy oraz osoby odchudzające się. Mąka z tapioki nie zawiera cholesterolu oraz naturalne nie zawiera glutenu, dlatego może być włączona do diety osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz celiakią. Można również znaleźć przepisy na dania wegańskie oraz wegetariańskie w których mąka z tapioki zastępuje np. jajka.

Mąka z tapioki i zastosowanie w kosmetyce:

Skrobia z manioku to świetny nośnik olejków eterycznych w kosmetykach DIY, można wykorzystać ją np. do produkcji pudru do kąpieli. Mąka z tapioki świetnie absorbuje nadmierną ilość potu raz sebum i jest wykorzystywana w produkcji naturalnych kosmetyków takich jak pudry, szampony suche czy antyperspiranty. W domowych zastosowaniach może łagodzić skutki podrażnień skóry.

Ciekawostka o mące z tapioki:

Maniok to trzeci pod względem popularności składnik codziennej diety na świecie. Wyprzedzają go jedynie ryż i pszenica.

Mąka z tapioki wartości odżywcze:

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W 100 g

% RWS w 100 g

wartość energetyczna

1670 kJ     406 kcal

20%

Tłuszcze w tym:

0,1 g

0%

kwasy tłuszczowe nasycone

0 g

0%

węglowodany

88 g

34%

w tym cukry

0 g

0%

błonnik

0 g

 

białko

0,1 g

0%

sól

0,08 g

1%

 

*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.