Jesteśmy oficjalnym dystrybutorem produktów marki Slavito
Masa netto: 500g
Tapioka, skrobia z tapioki, z suszonego mielonego manioku. Naturalny zagęstnik, neutralny zapach i smak.
Mąka z tapioki, funkcjonująca również pod nazwą tapioka czy skrobia z tapioki (skrobia z manioku), powstaje w procesie mielenia wysuszonych i odwodnionych bulw manioku. Maniok (Cassava) to roślina egzotyczna pochodząca z Brazylii, obecnie powszechnie uprawiana w Azji. Wraz z kuchnią azjatycką przywędrowała także do Europy. Mąka z tapioki może być zamiennikiem popularnej mąki ziemniaczanej, doskonale sprawdza się jako zagęstnik zup, sosów oraz baza do przygotowania budyniu czy słodkiego kremu. Tapioka nie zmienia smaku i zapachu potraw, dlatego w kuchni skrobia z manioku świetnie sprawdza się do wypieku ciast, gofrów. Można ją również dodawać do placków ziemniaczanych czy naleśników, szczególnie bezglutenowych, w których wiąże masę i nadaje sprężystość potrawom.
Mąka z Tapioki - zastosowanie w diecie:
Mąka z tapioki to ciekawa propozycja na półce zdrowej żywności, ewenement mąki z tapioki polega na wartościach odżywczych - mąka z tapioki nie ma tłuszczu i może być stosowana przy redukcji tkanki tłuszczowej. Mąka z tapioki jest hipoalergiczna i lekkostrawna, dlatego docenią ją osoby z wrażliwym układem pokarmowym, alergicy oraz osoby odchudzające się. Mąka z tapioki nie zawiera cholesterolu oraz naturalne nie zawiera glutenu, dlatego może być włączona do diety osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz celiakią. Można również znaleźć przepisy na dania wegańskie oraz wegetariańskie w których mąka z tapioki zastępuje np. jajka.
Mąka z tapioki i zastosowanie w kosmetyce:
Skrobia z manioku to świetny nośnik olejków eterycznych w kosmetykach DIY, można wykorzystać ją np. do produkcji pudru do kąpieli. Mąka z tapioki świetnie absorbuje nadmierną ilość potu raz sebum i jest wykorzystywana w produkcji naturalnych kosmetyków takich jak pudry, szampony suche czy antyperspiranty. W domowych zastosowaniach może łagodzić skutki podrażnień skóry.
Ciekawostka o mące z tapioki:
Maniok to trzeci pod względem popularności składnik codziennej diety na świecie. Wyprzedzają go jedynie ryż i pszenica.
Mąka z tapioki wartości odżywcze:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA |
W 100 g |
% RWS w 100 g |
wartość energetyczna |
1670 kJ 406 kcal |
20% |
Tłuszcze w tym: |
0,1 g |
0% |
kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
0% |
węglowodany |
88 g |
34% |
w tym cukry |
0 g |
0% |
błonnik |
0 g |
|
białko |
0,1 g |
0% |
sól |
0,08 g |
1% |
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Opinie nie są zweryfikowane, ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy