Pyłek pszczeli z pasieki Białego Sai Baby

Pyłek pszczeli z pasieki Białego Sai Baby

Wkrótce w sprzedaży

29.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 13.99
Paczkomaty InPost 13.99
Kurier FedEx 20
Kurier GLS 20
Poczta Polska 20
Kurier DPD 20
Poczta Polska- płatność przy odbiorze 21.99
Kurier DPD- płatnośc przy odbiorze 23.99
Kurier FedEx- płatność przy odbiorze 23.99
Dostępność Brak towaru
EAN 2100000571895

Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół.

Pszczeli pyłek kwiatowy jest bogaty w flawonoidy, białka, aminokwasy, witaminy, węglowodany, substancje mineralne, enzymy, koenzymy i pierwiastki śladowe. Dlatego też uważa się go za cenny produkt leczniczy i odżywczy.

 

Wykazuje on różnorodne działanie bioterapeutyczne:

· antybakteryjne i antybiotyczne – różne w zależności od gatunku rośliny z których pochodzi pyłek;

· regenerujące – pyłek jest cenną odżywką stosowaną w stanach rekonwalescencji i niedożywienia, środkiem wzmacniającym podczas wyczerpania oraz zmęczenia psychofizycznego, poprawiającym wydolność intelektualną w przypadkach opóźnionego rozwoju, jak również poprawiającym łaknienie, oraz eliminującym potrzebę przyjmowania anabolików przez sportowców i osób ciężko pracujących;

· uodparniające – korzystnie wpływa na układ immunologiczny powodując wzrost odporności, wzmaga wytwarzanie przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń, chroni przed promieniowaniem jonizującym;

· detoksykacyjne – w odniesieniu do związków chemicznych i leków syntetycznych działa osłaniająco i odtruwająco na komórki wątroby;

· terapeutyczne – zależne od rodzaju rośliny z której pochodzi np. pyłek z kwiatów akacji działa uspokajająco, natomiast uzyskiwany z kwiatów jabłoni polecany jest w schorzeniach serca, pyłek pochodzący z tymianku reguluje ciśnienie krwi;

· odżywcze – pobudza apetyt, normalizuje procesy trawienia, ma wysoką wartość dietetyczną i odżywczą.

 

Pyłek kwiatowy znalazł zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Jego spożycie wskazane jest przy:

· chorobach skóry np. łuszczycy i wypadaniu włosów;

· stanach zapalnych i wrzodziejących błony śluzowej jamy ustnej i opryszczce;

· gruźlicy;

· nadciśnieniu tętniczym;

· zapaleniu mięśnia sercowego;

· miażdżycy i jej powikłaniach poprzez obniżenie poziomu lipidów oraz korzystnym wpływie na układ krążenia i działaniu rozkurczowym na naczynia wieńcowe;

· chorobach górnych dróg oddechowych takich jak: przeziębienie, grypa, poprzez skrócenie czasu leczenia i łagodzenie infekcji;

· chorobach przewodu pokarmowego np. zaparcia, biegunki, wrzodziejące zapalenie jelita grubego;

· chorobach wątroby np.: zapalenia wątroby typu bakteryjnego i wirusowego, toksyczne uszkodzenia, marskość, stany pourazowe;

· stanach zapalnych i przerostowych gruczołu krokowego, pęcherzyków nasiennych, nieswoistych zapaleń cewki moczowej – pyłek wpływa na cofanie się zmian zapalnych, likwidację zalegania moczu, impotencję, poprawa również spermatogenezę i owogenezę;

· bywa pomocny przy niedokrwistości, anemii i chorobach alergicznych;

· chorobach narządów wydzielania wewnętrznego – następuje zwiększenie wydzielania insuliny i tyroksyny;

· chorobach narządu wzroku np.: zapalenie siatkówki, rogówki bądź spojówki;

· chorobach psychicznych, zaburzeniach starczych, stanach wyczerpania, nerwicach oraz chorobach nowotworowych.

 

Źródło:

Habryka C.: Bioprodukty – pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności – pod redakcją Lewandowicz G., Le Thanh-Blicharz J.; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Poznań, 2016, str. 13-20.

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.