Jesteśmy oficjalnym dystrybutorem produktów marki Slavito
Pyłek pszczeli z pasieki Białego Sai Baby
Pyłek pszczeli z pasieki Białego Sai Baby
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 13.99 |
Dostępność | Mało 11 szt. |
Kod kreskowy | 2100000571895 |
EAN | 2100000571895 |
Waga netto 150g
Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół.
Pszczeli pyłek kwiatowy jest bogaty w flawonoidy, białka, aminokwasy, witaminy, węglowodany, substancje mineralne, enzymy, koenzymy i pierwiastki śladowe. Dlatego też uważa się go za cenny produkt leczniczy i odżywczy.
Wykazuje on różnorodne działanie bioterapeutyczne:
· antybakteryjne i antybiotyczne – różne w zależności od gatunku rośliny z których pochodzi pyłek;
· regenerujące – pyłek jest cenną odżywką stosowaną w stanach rekonwalescencji i niedożywienia, środkiem wzmacniającym podczas wyczerpania oraz zmęczenia psychofizycznego, poprawiającym wydolność intelektualną w przypadkach opóźnionego rozwoju, jak również poprawiającym łaknienie, oraz eliminującym potrzebę przyjmowania anabolików przez sportowców i osób ciężko pracujących;
· uodparniające – korzystnie wpływa na układ immunologiczny powodując wzrost odporności, wzmaga wytwarzanie przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń, chroni przed promieniowaniem jonizującym;
· detoksykacyjne – w odniesieniu do związków chemicznych i leków syntetycznych działa osłaniająco i odtruwająco na komórki wątroby;
· terapeutyczne – zależne od rodzaju rośliny z której pochodzi np. pyłek z kwiatów akacji działa uspokajająco, natomiast uzyskiwany z kwiatów jabłoni polecany jest w schorzeniach serca, pyłek pochodzący z tymianku reguluje ciśnienie krwi;
· odżywcze – pobudza apetyt, normalizuje procesy trawienia, ma wysoką wartość dietetyczną i odżywczą.
Pyłek kwiatowy znalazł zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Jego spożycie wskazane jest przy:
· chorobach skóry np. łuszczycy i wypadaniu włosów;
· stanach zapalnych i wrzodziejących błony śluzowej jamy ustnej i opryszczce;
· gruźlicy;
· nadciśnieniu tętniczym;
· zapaleniu mięśnia sercowego;
· miażdżycy i jej powikłaniach poprzez obniżenie poziomu lipidów oraz korzystnym wpływie na układ krążenia i działaniu rozkurczowym na naczynia wieńcowe;
· chorobach górnych dróg oddechowych takich jak: przeziębienie, grypa, poprzez skrócenie czasu leczenia i łagodzenie infekcji;
· chorobach przewodu pokarmowego np. zaparcia, biegunki, wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
· chorobach wątroby np.: zapalenia wątroby typu bakteryjnego i wirusowego, toksyczne uszkodzenia, marskość, stany pourazowe;
· stanach zapalnych i przerostowych gruczołu krokowego, pęcherzyków nasiennych, nieswoistych zapaleń cewki moczowej – pyłek wpływa na cofanie się zmian zapalnych, likwidację zalegania moczu, impotencję, poprawa również spermatogenezę i owogenezę;
· bywa pomocny przy niedokrwistości, anemii i chorobach alergicznych;
· chorobach narządów wydzielania wewnętrznego – następuje zwiększenie wydzielania insuliny i tyroksyny;
· chorobach narządu wzroku np.: zapalenie siatkówki, rogówki bądź spojówki;
· chorobach psychicznych, zaburzeniach starczych, stanach wyczerpania, nerwicach oraz chorobach nowotworowych.
Źródło:
Habryka C.: Bioprodukty – pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności – pod redakcją Lewandowicz G., Le Thanh-Blicharz J.; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Poznań, 2016, str. 13-20.
Opinie nie są zweryfikowane, ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy