Mąka lniana odtłuszczona - siemię lniane mielone

Mąka lniana odtłuszczona - siemię lniane mielone

9.30
1.86/100g
szt.
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 13.99
Paczkomaty InPost 13.99
Kurier FedEx 20
Poczta Polska 20
Kurier DPD 20
Poczta Polska- płatność przy odbiorze 21.99
Kurier DPD- płatnośc przy odbiorze 23.99
Kurier FedEx- płatność przy odbiorze 23.99
Dostępność Mało
EAN 5904161870630

Masa netto: 500g

Mielone siemię lniane, z surowych ziaren lnu, Keto dieta, wysoka wartość odżywcza.

Odtłuszczone i rozdrobnione do postaci mąki surowe nasiona lnu brązowego (siemię lniane mielone). Mąka lniana ma wspaniałe właściwości wiążące ze względu na zawartość śluzu. Zastanawiacie się jak spożywać len mielony? Mąka lniana doskonale sprawdzi się w kuchni jako zamiennik jajka w m.in. przepisach dla wegetarian i diecie wegańskiej, zalecana proporcja to 1 łyżka mąki lnianej + 3 łyżki gorącej wody (może być wrzątek). Odtłuszczoną mąkę lnianą można stosować do wypieków słodkich i wytrawnych takich jak ciasteczka, naleśniki, chleb, a nawet makaron. Len mielony, podobnie jak nasiona lnu można używać jako dodatek do smoothie jogurtu czy kefiru. Mąkę z siemienia lnianego po zaparzeniu można również spożywać jako osłonę żołądka, niektórzy stosują również len mielony jako sposób na zaparcia

Len mielony zastosowanie w diecie:

Mąka lniana odtłuszczona- mielone siemie lniane zawiera bardzo mało węglowodanów, węglowodany stanowią tylko 7g w 100g. Z tego względu polecana jest w dietach redukujących ten składnik odżywczy, takich jak dieta ketogeniczna czy LOW CARB (lchf). Len mielony to propozycja zamiennika tradycyjnej mąki dla diabetyków oraz osób zmagających się z chorobami hormonalnymi i hormonozależnymi. Mąka z lnu, w swoim składnie zawiera ligany, które wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną, szczególnie kobiet w okresie menopauzy. Dodatkowo ligany chronią organizm przed pojawieniem się wolnych rodników. 

 

Mąka lniana zastosowanie w kosmetyce:

Siemie lniane mielone jest również wykorzystywane w kosmetyce do przygotowania peelingów czy maseczek jako składnik o działaniu regenerującym i odmładzającym. Kosmetyki zawierająca mąkę lnianą pomagają m.in. wyrównać koloryt skóry czy poprawić krążenie. Często stosuje się siemienie lniane na włosy, jako maskę regenerującą.

 

Ciekawostka o mące lnianej:

Właściwości lnu, pomimo tego, że jeszcze niezdefiniowane, były znane już Hipokratesowi, który zalecał siemię lniane osobom z problemami żołądkowymi.

Len ma również zdolność oczyszczania gleby wokół siebie, ponieważ absorbuje wszelkie zanieczyszczenia. Ciekawostką jest również fakt, że roślina lnu zawiera w sobie substancję odstraszającą zwierzęta roślinożerne.

Siemie lniane właściwości, składniki i wartości odżywcze mąki lnianej (z surowych i odtłuszczonych nasion siemienia lnianego):

Mąka lniana zawiera niezwykle cenne minerały i wartości odżywcze. Odtłuszczona mąka lniana ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego (38g błonnika w 100g) oraz jest nieocenionym źródłem śluzów, które wspomagają układ trawienny oraz odpowiadają za właściwości wiążące mąki. Dodatkowo mąka lniana bogata jest w żelazo oraz białko, dzięki czemu przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz utrzymania zdrowych kości. Len mielony jest również źródłem wapnia, który nie tylko pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, ale również pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W 100 g

% RWS w 100 g

wartość energetyczna

1315 kJ     313 kcal

16 %

Tłuszcze w tym:

9 g

13 %

kwasy tłuszczowe nasycone

1,1 g

6 %

kwasy tłuszczowe jednonienasycone

1,7 g

 

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

6,2 g

 

węglowodany

7 g

3 %

w tym cukry

2 g

2 %

błonnik

38 g

 

białko

32 g

64%

sól

0,15 g

3%

żelazo

7,71 mg

55%

wapń

143 mg

18%

 

*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.

Opinie nie są zweryfikowane, ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy