Orzechy makadamia

Orzechy makadamia

42.30
szt.
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 13.99
Paczkomaty InPost 13.99
Kurier FedEx 18.99
Kurier DPD 19.49
Kurier GLS 20
Poczta Polska 21.99
Kurier DPD 23.99
Kurier FedEx 23.99
Dostępność Mało
EAN 5904161870470

Surowe orzechy Makadamia, szlachetność od serca

Makadamia to egzotyczne, wiecznie zielone drzewo, które rodzi przepyszne orzechy o delikatnym, kremowym smaku. Orzechy te są niezwykle cenione ze względu nie tylko na smak ale również wspaniałe właściwości i wartości odżywcze. Macadamia to najbardziej luksusowe orzechy na świecie. Mają one szerokie zastosowanie w kosmetyce ale również posiadają cenione walory smakowe i odżywcze. Z tych egzotycznych orzechów pozyskuje się również olej makadamia.

Orzechy macadamia zastosowanie w kuchni

Możesz je jeść na surowo w postaci zdrowej przekąski, w takiej formie dostarczysz najwięcej związków odżywczych do organizmu. Ze względu na delikatny smak orzechy makadamia używa się głównie do przygotowania wspaniałych deserów. Z dodatkiem tych orzechów możesz przygotować różnego rodzaju pyszne ciasteczka np. z dodatkiem cytryny lub włoskie amaretto. Macadamia będą wspaniałym dodatkiem do ciast nie tylko jako dekoracja ale również w formie nadzienia np. w brownie mocy. Dodatkowo, możesz przygotować domowe masło orzechowe 100% macadamia, lub z dodatkiem np. syropu kokosowego, czy erytrytolu. Samodzielnie przygotowany krem możesz rozprowadzić na naleśnikach, racuszkach lub użyć jako kremu do ciasta. Kilka orzechów możesz dodać także do Muesli, owsianki, czy sałatki. Świetnym pomysłem jest zanurzenie orzechów w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie schłodzenie ich, w ten sposób przygotujesz delikatny i niezwykle pyszny smakołyk.

Dlaczego warto włączyć orzechy makadamia do swojej diety?

Orzechy makadamia są dość kaloryczne i zawierają najwięcej tłuszczów ze wszystkich orzechów, dlatego też pozyskuje się z nich olej makadamia. Większość tłuszczów obecnych w tych orzechach to niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), m.in. kwas oleinowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe nie są produkowane przez nasz organizm, muszą być więc przyjmowane wraz z pokarmem. Surowe orzechy macadamia to także źródło błonnika, tiaminy  (witaminy B1) oraz manganu i miedzi. Podobnie do innych orzechów, to również źródło cennych antyoksydantów.

Orzechy makadamia idealnie wpasowują się w założenia diety ketogenicznej, zawierają niewiele węglowodanów, za to sporo tłuszczy. Jak wszystkie orzechy, macadamia ma niski indeks glikemiczny =10, dzięki czemu diabetycy, czy osoby zmagające się z zaburzeniami pracy tarczycy (Hashimoto, Insulinooporność), mogą włączyć je do swojej diety.

Jak zalecają eksperci w dziedzinie żywienia, włączenie orzechów do naszej codziennej diety przynosi wiele dobrego dla naszego organizmu.

Ciekawostka o orzechach makadamia

W Australii firma AGL wykorzystuje pozostałe po zbiorach łuski orzechów macadamia do produkcji energii. Dzięki wykorzystaniu energii odnawialnej, redukcja co2 w ciągu roku porównywalna jest do sytuacji w której z australijskich dróg zniknęłoby 1257 lub posadzono 10 200 drzew.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.