Nasze ciało do prawidłowego działania potrzebuje wiele różnych składników, takich jak witaminy i minerały. Jednym z nich jest kwas askorbinowy, szerzej znany jako witamina C. Na co pomaga, jaką rolę odgrywa w organizmie, gdzie jest dostępna i czym grozi jej niedobór?

Jaka jest rola witaminy C w organizmie?

Kwas askorbinowy potocznie zwany witaminą C to jeden z wielu związków, który powinien znajdować się w naszej diecie. Pod względem chemicznym, podobnie jak ogromna część związków znajdujących się w naszym ciele, witamina C składa się z węgla, wodoru oraz tlenu.

Witamina C działa jako przeciwutleniacz, stymuluje syntezę kolagenu, czy też bierze czynny udział w wielu procesach metabolicznych. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Witamina C — na co pomaga?

Spośród witamin, jedną z najpopularniejszych jest właśnie witamina C. Na co pomaga? Dzięki niej możliwe jest m.in. prawidłowe gojenie ran, gdyż reguluje produkcję kolagenu. Ponadto pomaga z problemami układu krążenia, czy też spowalnia starzenie się skóry. Przez to bardzo ważne jest spełnianie swojego dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Czym grozi niedobór witaminy C?

Niedobór witaminy C potrafi być naprawdę nieprzyjemny, a nawet i groźny. Podobnie jak w przypadku każdego mikroskładnika, bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich dawek witaminy C każdego dnia.

Nieodpowiednia ilość kwasu askorbinowego może skutkować mniejszym apetytem, osłabieniem ciała, gorszą odpornością, infekcją błony śluzowej, trudnościami w gojeniu ran, skłonnością do występowania siniaków, czy też problemami z dziąsłami. Do tego jej brak może powodować szkorbut, chorobę kojarzoną z marynarzami, którzy w przeszłości mieli problem z dietą ubogą w wiele mikroskładników.

Najlepsze źródła witaminy C

Spełnienie zapotrzebowania na witaminę C to podstawa prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Gdzie można ją znaleźć? Źródła można podzielić na naturalne i sztuczne. Do naturalnych zalicza się wiele warzyw oraz owoców, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasu askorbinowego. Co ciekawe jedne z najlepszych źródeł kwasu askorbinowego nie są cytrusy. Naturalne źródła o największej zawartości kwasu askorbinowego na 100 mg, to takie produkty jak dzika róża, czarna porzeczka, papryka, czy też brukselka.

Oczywiście sporo kwasu askorbinowego można znaleźć też w cytrusach, kapuście, a także w takich produktach jak kiwi, ananas, truskawki, jabłka, jeżyny, szpinak, czy też kalafior.

Gdy dostarczenie odpowiedniej ilości z pomocą spożywanych produktów jest trudne, trzeba sięgnąć po alternatywę, jaką są suplementy diety. Przyjmowanie witaminy C w ten sposób jest naprawdę proste, a do tego mamy ogromny wybór różnych suplementów. Świetnym źródłem witaminy C mogą być produkty Slavito, czyli różnorodne suplementy diety oferowane między innymi w sklepach internetowych. Dostępne są nie tylko takie produkty jak witamina C, ale też różne minerały i inne witaminy. Do najpopularniejszych należą Witamina C z bioflawonoidami czy Liposomalna witamina C. Witamina C jest także jednym ze składników odżywczych suplementu diety Kolagen HerbinumVita.