CF FIT - Pistacje solone prażone

CF FIT - Pistacje solone prażone

28.90
szt.
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 13.99
Paczkomaty InPost 13.99
Kurier FedEx 18.99
Kurier DPD 19.49
Kurier GLS 20
Poczta Polska 21.99
Kurier DPD 23.99
Kurier FedEx 23.99
Dostępność Mało
EAN 5904161871033

Pistacje solone prażone w łupinie. Energetyczna przekąska. Wsparcie układu nerwowego.

Pistacje należą do szerokiej rodziny orzechów i nasion. Są to nasiona Pistacia vera, rośliny o bardzo starej uprawie, pochodzącej z obszaru między Syrią, Azją Mniejszą, Palestyną i Turkmenistanem.

Pistacje informacje ogóle i zastosowanie w kuchni:

Istnieje domniemanie, że Bliski Wschód jest ojczyzną pistacji, ponieważ jej uprawę można tam prześledzić od czasów starożytnych. Obecnie największymi dostawcami pistacji są Stany Zjednoczone, Turcja, Iran i Chiny. Małe zielone nasiona z twardą skorupką i chrupiącym rdzeniem rosną na drzewie Pistacia vera, które dorasta do 12 metrów wysokości i zapuszcza korzenie na głębokość 15 metrów.

W Polsce ziarna pistacji są w większości przypadków prażone i solone i spożywane jako przekąska. Na Bliskim Wschodzie i w Azji pistacje są używane jako podstawowy składnik i do ozdabiania szerokiej gamy słodyczy. W tym celu drobnoziarniste, zmielone pistacje często zdobią praliny, dodaje się je do czekolady, robi lody lub piecze w ciastach i herbatnikach. Są również często używane jako uszlachetnienie pikantnych potraw lub jako uzupełnienie pesto. Fantastycznie pasują do wszelkich sałatek, a jako dodatek do zup doprawiają i dodają wielowymiarowego smaku. Pistacje wzbogacają również delikatne potrawy, takie jak owoce morza, drób i surówki. Jasnym potrawom nadają atrakcyjny jasnozielony odcień, tworząc niepowtarzalny, zaskakujący wygląd. To nie jedyne ich zalety, wzbogacają doznania smakowe, nadając jednocześnie maślaną konsystencję przygotowywanym potrawom.

Zastosowanie w diecie: 

Pistacje zawierają szereg witamin i składników mineralnych, jest to m.in. wapń, fosfor, magnez, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminy A i E. Witaminy i minerały zawarte w pistacjach wspomagają liczne funkcje w organizmie i przyczyniają się do utrzymania zbilansowanej diety. Chociaż pistacje są wysokokaloryczne, uważane są za bardzo zdrowe. Wysoka kaloryczność wynika z wysokiego poziomu tłuszczu na które w dużej mierze składają się nienasycone kwasy tłuszczowe. W tym kwasy omega-3, które mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. W szczególności pomagają obniżyć poziom lipidów we krwi, a tym samym obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W ten sposób promują zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Wysoka zawartość wysokiej jakości białek w pistacjach jest szczególnie interesująca dla osób, które chcą uniknąć źródeł białka zwierzęcego. Białko jest ważne dla budowy mięśni i tkanek, a także jest niezbędne do metabolizmu i produkcji energii. Ponadto białka zawarte w pistacjach (spożywanych z umiarem) zapewniają długotrwałe uczucie sytości i mogą pomóc w utracie wagi nawet w ramach diety odchudzającej. Dodatkowo błonnik zawarty w pistacjach jest dobry na trawienie i wspomaga zdrowie jelit.

Pistacje korzyści dla urody:

Pistacje są bogatym źródłem witaminy A. Witamina A działa jak świetny regenerator skóry i pomaga normalizować suchą skórę, promując wzrost tkanki nabłonkowej. Pistacje są  również interesujące ze względu na doskonały profil odżywczy, bogaty w witaminę E. Witamina E odpowiedzialna jest za ochronę skóry, a także zapobieganie gromadzeniu się wolnych rodników. Ponadto witamina ta zapobiega powstawaniu plam starzeniowych. Witamina E jest również niezwykle ważna dla ochrony skóry przed promieniami UVB, zanieczyszczeniami i innymi agresywnymi czynnikami.

Ciekawostka o pistacjach:  

Nazwa pistacji pochodzi z języka perskiego: "Pisteh", co oznacza bogactwo i fortunę. W starożytnym królestwie Persji sprzedaż i konsumpcja pistacji kojarzyła się z wysokimi klasami społecznymi, szlachtą, rodziną królewską lub rodzinami o wysokim statusie i wielkich fortunach.

Drzewo pistacjowe pochodzi z Azji Zachodniej. Legenda głosi, że królowa Saby bardzo lubiła te orzechy i zażądała dekretem, aby cała produkcja pistacji w królestwie trafiła do niej i jej dworu oraz w niewielkiej części do szlachty.

Wartości odżywcze pistacji:

Na 100 gramów:

Kalorie: 606 (kcal); 2513(kj)

Białko: 20,5 g

Węglowodany: 25,0 g

Tłuszcze: 48,5 g

Kwasy tłuszczowe nasycone: 6,05 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 32,51 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 7,24 g

Cholesterol: 0,0 mg

Błonnik pokarmowy: 6,1 g

 

*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) 

Opis produktu

Pistacje solone prażone w łupinie. Energetyczna przekąska. Wsparcie układu nerwowego.

Pistacje należą do szerokiej rodziny orzechów i nasion. Są to nasiona Pistacia vera, rośliny o bardzo starej uprawie, pochodzącej z obszaru między Syrią, Azją Mniejszą, Palestyną i Turkmenistanem.

Wartości odżywcze pistacji:

Na 100 gramów:

Kalorie: 606 (kcal); 2513(kj)

Białko: 20,5 g

Węglowodany: 25,0 g

Tłuszcze: 48,5 g

Kwasy tłuszczowe nasycone: 6,05 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 32,51 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 7,24 g

Cholesterol: 0,0 mg

Błonnik pokarmowy: 6,1 g

 

*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.