CF FIT - Pistacje solone prażone

CF FIT - Pistacje solone prażone

28.90
11.56/100g
szt.
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 13.99
Paczkomaty InPost 13.99
Kurier FedEx 20
Poczta Polska 20
Kurier DPD 20
Poczta Polska- płatność przy odbiorze 21.99
Kurier DPD- płatnośc przy odbiorze 23.99
Kurier FedEx- płatność przy odbiorze 23.99
Dostępność Mało
EAN 5904161871033

Masa netto: 250g

Pistacje solone prażone w łupinie. Energetyczna przekąska. Wsparcie układu nerwowego.

Pistacje należą do szerokiej rodziny orzechów i nasion. Są to nasiona Pistacia vera, rośliny o bardzo starej uprawie, pochodzącej z obszaru między Syrią, Azją Mniejszą, Palestyną i Turkmenistanem.

Pistacje informacje ogóle i zastosowanie w kuchni:

Istnieje domniemanie, że Bliski Wschód jest ojczyzną pistacji, ponieważ jej uprawę można tam prześledzić od czasów starożytnych. Obecnie największymi dostawcami pistacji są Stany Zjednoczone, Turcja, Iran i Chiny. Małe zielone nasiona z twardą skorupką i chrupiącym rdzeniem rosną na drzewie Pistacia vera, które dorasta do 12 metrów wysokości i zapuszcza korzenie na głębokość 15 metrów.

W Polsce ziarna pistacji są w większości przypadków prażone i solone i spożywane jako przekąska. Na Bliskim Wschodzie i w Azji pistacje są używane jako podstawowy składnik i do ozdabiania szerokiej gamy słodyczy. W tym celu drobnoziarniste, zmielone pistacje często zdobią praliny, dodaje się je do czekolady, robi lody lub piecze w ciastach i herbatnikach. Są również często używane jako uszlachetnienie pikantnych potraw lub jako uzupełnienie pesto. Fantastycznie pasują do wszelkich sałatek, a jako dodatek do zup doprawiają i dodają wielowymiarowego smaku. Pistacje wzbogacają również delikatne potrawy, takie jak owoce morza, drób i surówki. Jasnym potrawom nadają atrakcyjny jasnozielony odcień, tworząc niepowtarzalny, zaskakujący wygląd. To nie jedyne ich zalety, wzbogacają doznania smakowe, nadając jednocześnie maślaną konsystencję przygotowywanym potrawom.

Zastosowanie w diecie: 

Pistacje zawierają szereg witamin i składników mineralnych, jest to m.in. wapń, fosfor, magnez, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminy A i E. Witaminy i minerały zawarte w pistacjach wspomagają liczne funkcje w organizmie i przyczyniają się do utrzymania zbilansowanej diety. Chociaż pistacje są wysokokaloryczne, uważane są za bardzo zdrowe. Wysoka kaloryczność wynika z wysokiego poziomu tłuszczu na które w dużej mierze składają się nienasycone kwasy tłuszczowe. W tym kwasy omega-3, które mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. W szczególności pomagają obniżyć poziom lipidów we krwi, a tym samym obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W ten sposób promują zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Wysoka zawartość wysokiej jakości białek w pistacjach jest szczególnie interesująca dla osób, które chcą uniknąć źródeł białka zwierzęcego. Białko jest ważne dla budowy mięśni i tkanek, a także jest niezbędne do metabolizmu i produkcji energii. Ponadto białka zawarte w pistacjach (spożywanych z umiarem) zapewniają długotrwałe uczucie sytości i mogą pomóc w utracie wagi nawet w ramach diety odchudzającej. Dodatkowo błonnik zawarty w pistacjach jest dobry na trawienie i wspomaga zdrowie jelit.

Pistacje korzyści dla urody:

Pistacje są bogatym źródłem witaminy A. Witamina A działa jak świetny regenerator skóry i pomaga normalizować suchą skórę, promując wzrost tkanki nabłonkowej. Pistacje są  również interesujące ze względu na doskonały profil odżywczy, bogaty w witaminę E. Witamina E odpowiedzialna jest za ochronę skóry, a także zapobieganie gromadzeniu się wolnych rodników. Ponadto witamina ta zapobiega powstawaniu plam starzeniowych. Witamina E jest również niezwykle ważna dla ochrony skóry przed promieniami UVB, zanieczyszczeniami i innymi agresywnymi czynnikami.

Ciekawostka o pistacjach:  

Nazwa pistacji pochodzi z języka perskiego: "Pisteh", co oznacza bogactwo i fortunę. W starożytnym królestwie Persji sprzedaż i konsumpcja pistacji kojarzyła się z wysokimi klasami społecznymi, szlachtą, rodziną królewską lub rodzinami o wysokim statusie i wielkich fortunach.

Drzewo pistacjowe pochodzi z Azji Zachodniej. Legenda głosi, że królowa Saby bardzo lubiła te orzechy i zażądała dekretem, aby cała produkcja pistacji w królestwie trafiła do niej i jej dworu oraz w niewielkiej części do szlachty.

Wartości odżywcze pistacji:

Na 100 gramów:

Kalorie: 606 (kcal); 2513(kj)

Białko: 20,5 g

Węglowodany: 25,0 g

Tłuszcze: 48,5 g

Kwasy tłuszczowe nasycone: 6,05 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 32,51 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 7,24 g

Cholesterol: 0,0 mg

Błonnik pokarmowy: 6,1 g

 

*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) 

Opis produktu

Pistacje solone prażone w łupinie. Energetyczna przekąska. Wsparcie układu nerwowego.

Pistacje należą do szerokiej rodziny orzechów i nasion. Są to nasiona Pistacia vera, rośliny o bardzo starej uprawie, pochodzącej z obszaru między Syrią, Azją Mniejszą, Palestyną i Turkmenistanem.

Wartości odżywcze pistacji:

Na 100 gramów:

Kalorie: 606 (kcal); 2513(kj)

Białko: 20,5 g

Węglowodany: 25,0 g

Tłuszcze: 48,5 g

Kwasy tłuszczowe nasycone: 6,05 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 32,51 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 7,24 g

Cholesterol: 0,0 mg

Błonnik pokarmowy: 6,1 g

 

*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.

Opinie nie są zweryfikowane, ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy