Jesteśmy oficjalnym dystrybutorem produktów marki Slavito
Masa netto: 250g
Łuska babki jajowatej. Bogactwo błonnika.
Łuska babki jajowatej zastosowanie w kuchni
Łuska babki jajowatej (Plantago ovata) to wywodząca się z medycyny naturalnej roślina doceniania głównie ze względu na wysoką zawartość błonnika. Babka jajowata uwielbia słońce i dobrze nawodnione tereny. Dlatego też jej uprawy znajdziemy w Indiach, czy Brazylii, a także na Wyspach Kanaryjskich i basenie Morza Śródziemnego. Babka jajowata łuska to świetny keto zagęstnik wielu potraw.
Łuska babki jajowatej świetnie sprawdzi się w kuchni jako zagęstnik wielu potraw, szczególnie keto i bez mąk zawierających gluten. Jest to zdrowy i pełnowartościowy zamiennik o funkcjach zbliżonych do tradycyjnej mąki pszennej. Możemy znaleźć wiele przepisów w których babka jajowata jest składnikiem keto pieczywa (jak w naszym Chlebie Zmieniającym Życie). Sięgając po błonnik witalny również sięgasz po łuskę, która jest obecna w składzie mieszanki. Łuska to wartościowy dodatek do koktajli, Muesli czy jogurtu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika sprawi, że posiłki będą bardziej syte i opóźnią uczucie głodu. Dodatek niewielkiej ilości zmielonej łuski świetnie zagęści również zupy, czy wszelkiego rodzaju sosy. Z łuski można przygotować także napar do wypicia, wystarczy zalać 1 łyżkę łuski 1 szklanką gorącej wody i wypić. Napar wspomoże pracę naszych jelit, podobnie do naparu przygotowanego z siemienia lnianego.
Babka jajowata łuska zastosowanie w diecie
Łuska to przede wszystkim cenne źródło błonnika, który wspomaga i reguluje pracę układu pokarmowego. Babka jajowata łuska w kontakcie z płynami pęcznieje i wydziela dobroczynne śluzy, które wchłaniają wodę i pomagają oczyścić jelita.
Łuskę babki jajowatej do swojej diety powinny włączyć osoby odchudzające się. Dzięki dużej zawartości błonnika dania z dodatkiem łuski pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Łuskę babki jajowatej docenią również diabetycy oraz osoby ograniczające spożycie glutenu.
Dzięki niskiej zawartości węglowodanów, łuska babki jajowatej idealnie wpasuje się w założenia diety ketogenicznej i nisko węglowodanowej. Dodatkowo, zawarty błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów.
Łuska babki jajowatej ciekawostka
Babka jajowata stosowana jest w medycynie naturalniej od wieków. W perskich i arabskich księgach pochodzących z X wieku odnaleziono pierwsze zachowane wzmianki o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny.
Babka jajowata wartości odżywcze:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA |
W 100 g |
% RWS w 100 g |
wartość energetyczna |
1570 kJ / 375 kcal |
19% |
tłuszcze w tym: |
0 g |
0% |
kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
0 g |
węglowodany |
13 g |
5% |
w tym cukry |
0 g |
0% |
błonnik |
75 g |
|
białko |
0 g |
0 g |
sól |
0 g |
0 g |
żelazo |
18 mg |
129% |
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Opinie nie są zweryfikowane, ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy