Jesteśmy oficjalnym dystrybutorem produktów marki Slavito
Nasiona słodkiej bazylii
Masa netto: 300g
Nasiona słodkiej bazylii. Szybsze od CHIA, pęcznieją w kilka minut.
Nasiona słodkiej bazylii, inaczej zwane tukmarią, przywędrowały do Polski wprost z dalekiego wschodu, gdzie znajdowały zastosowanie w medycynie ajurwedujskiej i chińskiej już od tysięcy lat. Wyglądem przypomina czarnuszkę lub nasiona chia i tak samo pęcznieje po zalaniu wodą.
Nasiona słodkiej bazylii dużo szybciej od nasion chia, nadają się do jedzenia – wystarczy odczekać kilka minut.
Nasiona słodkiej bazylii można dodawać do jogurtów, owsianek, puddingów, sałatek, koktajli czy pieczywa.
Nasiona słodkiej bazylii zastosowanie w diecie:
Nasiona słodkiej bazylii znajdą zastosowanie w diecie osób odchudzających się oraz aktywnych fizycznie. Będą świetnym dodatkiem do dań ketogenicznych oraz low carb ponieważ zawierają mało węglowodanów. Nasiona chia sprawdzą się w przepisach wegańskich i bezglutenowych.
Nasiona słodkiej bazylii zastosowanie w kosmetyce:
W kosmetyce wykorzystywany jest olej tłoczony z nasion słodkiej bazylii, jako składnik kojący podrażnienia. Natomiast samo spożywanie nasion słodkiej bazylii, dzięki zawartości cynku również poprawi kondycję włosów, skóry i paznokci.
Ciekawostka:
W Indiach obok lotosu najświętszą rośliną jest bazylia Tulsi, którą wykorzystuje się do leczenia przeziębień i grypy. W mitologii hinduskiej przedstawiana jest jako inkarnacja księżniczki, która poprzez zakochanie się w Krisznie sprowadziła na siebie klątwę jego małżonki Radhy.
Nasiona słodkiej bazylii składniki i wartości odżywcze:
Nasiona słodkiej bazylii zaliczane są do żywności superfood, dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę jelit oraz pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo są bogate w takie składniki mineralne jak: magnez, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, fosfor, cynk, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz potas.
Opinie nie są zweryfikowane, ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy