Oliwa z oliwek EXTRA VERGINE tłoczona na zimno:
-
przebadana na obecność pestycydów, wyniki badań znajdą Państwo tutaj
-
tłoczona na zimno
-
oliwa Extra Vergine
-
z pierwszego tłoczenia
-
niefiltrowana
-
100% naturalna
-
bez konserwantów
.
Oliwa z oliwek EXTRA VERGINE – zastosowanie:
Oliwa z oliwek Extra Vergine świetnie nadaje się do spożycia na zimno jako dodatek do sałatek, surówek. Doskonała do pizzy, makaronów, dań z owocami morza. Nadaje się również do smażenia i pieczenia.
.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza w 100ml: |
|
Energia (wartość energetyczna) |
3458 kJ / 825 kcal |
tłuszcz, w tym: |
91,7g |
-kwasy tłuszczowe nasycone |
12,7 g |
-kwasy tłuszczowe jednonienasycone, w tym: Omega-9 (kwas oleinowy) |
67,4 g 62 g |
-kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: Omega-6 (kwas linolowy) Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) |
11,6 g 10,3 g 1,3 g |
węglowodany, w tym: |
0 g |
-cukry |
0 g |
białko |
0 g |
sól |
0 g |
.
Składniki: oliwa z oliwek EXTRA VERGINE 100%.
Objętość netto: 500 ml
.
Sycylia to niezwykle malownicza, pełna zapachów, smaków i kolorów – przepiękna wyspa, gdzie słońce ogrzewa ziemię, a wiatr od morza przynosi orzeźwiający chłód. Niebo, morze i gaje oliwne tworzą niepowtarzalny klimat Sycylii. To tu w Corleone z drzewek oliwnych Noccellara del Belice, Giarraffa i Biancolilla powstaje najlepszej jakości oliwa z oliwek. Jednakże jedynie odpowiednio dobrane i właściwie pielęgnowane drzewka oliwne pozwalają na uzyskanie oliwy Extra Vergine.
Wytłoczona na Sycylii w małej rodzinnej tłoczni, najwyższej jakości Oliwa z oliwek Extra Vergine jest tłoczona na zimno mechaniczną metodą w temperaturze poniżej 27℃. Dodatkowo oliwa z pierwszego tłoczenia ma wyjątkowy, delikatny lekko goryczkowy smak oraz intensywny aromat świeżo wyciskanych oliwek. Oliwa z oliwek, którą trzymacie Państwo w dłoniach, to kwintesencja Sycylii. Jej wielkie bogactwo i skarb, który z wielką radością, wdzięcznością i odpowiedzialnością przekazujemy na Państwa stoły…
Oliwa na Sycylii nazywana jest „Zielonym złotem”.
Tak dbamy o dobór produktów w Olejowych Smakach
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Pochodzenie surowca: Włochy
Wyprodukowana na Sycylii
Niewielka ilość osadu wskazuje na naturalny proces produkcji.
.
Podmiot odpowiedzialny:
OLEJOWE SMAKI Artur Pietluszenko
ul. Felkowo 15, 18-106 Turośń Kościelna
Skontaktuj się z nami:
Jeżeli potrzebują Państwo indywidualnego zestawu lub dodatkowych informacji, zapraszamy do skorzystania z konsultacji.
-
Dzwoniąc pod numer telefonu: +48 66 444 00 44
-
Pisząc e-mail na adres: biuro@olejowesmaki.pl
.
Czytaj więcej o oliwie z oliwek EXTRA VERGINE:
Bez wątpienia oliwa z oliwek już od wielu wieków jest bardzo szeroko wykorzystywana kulinarnie i kosmetycznie. Dieta śródziemnomorska nie istniałaby bez oliwy z oliwek, która każdej potrawie nadaje specyficzny, charakterystyczny smak. Ze względu na wysoką zawartość cennych kwasów tłuszczowych, oliwa z oliwek oferuje szerokie spektrum zastosowania. W kuchni polecana jest do marynowania, smażenia, duszenia i gotowania. Dodatkowo można ją dodawać do wypieków, zamiennie z margaryną czy masłem. Jej wyjątkowy smak i aromat, znakomicie komponują się z różnego rodzaju ziołami. Szczególnie nam smakuje z oregano, tymiankiem czy rozmarynem, a także z czosnkiem, ostrą papryką i pieprzem. Oliwa z oliwek extra virgin najlepiej komponuje się ze świeżymi warzywami, serami, sałatkami i chlebem. Jest również doskonałą podstawą do tworzenia lekkostrawnego, wegańskiego menu.
Oliwa z oliwek EXTRA VERGINE – kulinarnie
Oliwa z oliwek może być stosowana jako element zbilansowanej diety, jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki którym tak dobrze sprawdza się w roli produktu leczniczego. Zawartość witamin E i K chroni organizm zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz, wspiera układ krążenia, serce, wyrównuje poziom cholesterolu, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów. Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6 skutecznie wspomagają metabolizm oraz usuwanie z organizmu toksyn. Oliwa z oliwek dba również o kwestie związane z utrzymaniem prawidłowej wagi. Uregulowanie procesów trawiennych w połączeniu z ograniczeniem apetytu i aktywnością fizyczną, może działać jako skuteczny katalizator przyspieszający utratę masy ciała. Oliwa z oliwek może być stosowana do smażenia i pieczenia. Podsumowując możliwych zastosowań oliwy z oliwek jest bardzo wiele – tak w kuchni, jak i poza nią, dlatego warto korzystać z szerokiego wachlarza zastosowań oliwy i cieszyć się bogactwem jakie nam oferuje.
Oliwa z oliwek EXTRA VERGINE – kosmetycznie:
Przede wszystkim w wielu krajach kobiety chcące zadbać w naturalny sposób o urodę wykorzystują właśnie cenne właściwości oliwy z oliwek. Tym samym stosują ją do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci, zapewniając im odpowiednie natłuszczenie i nawilżenie. Oliwa z oliwek wykorzystywana jest jako element codziennej pielęgnacji twarzy – do nawilżania i natłuszczania. Stosuję się ją jako bazę do przygotowywania maseczek na bazie glinki. Do przygotowywania domowych mieszanek olejowych czyli połączenia oliwy z oliwek z olejem lnianym czy z olejem z wiesiołka. W efekcie takie olejowe połączenia to „bomby kwasów tłuszczowych” oraz cennych składników roślinnych mających wpływ na jędrność, witalność i utrzymanie właściwej bariery hydro-lipidowej znacznie opóźniającej efekty starzenia. Stosuję się ja również do zmywania makijażu.
Oliwa z oliwek EXTRA VERGINE – do masażów:
Właściwe wykorzystanie oliwy z oliwek z olejami świetnie sprawdzi się podczas masażów całego ciała – gdyż dobrej jakości naturalne oleje są najlepszym kosmetykiem do masażu ciała, ponieważ bogactwo kwasów tłuszczowych, witamin, antyoksydantów i fitosteroli przechodzi bezpośrednio do ciała. Dobra jakościowo oliwa z oliwa to nie tylko zastosowanie kulinarne czy urodowe – ale bardzo ważne zastosowanie lecznicze.
Oliwy z oliwek EVTRA VERGINE – kwasowość:
Kwasowość oliwy extra vergine to 0,17, natomiast norma jest od 0,2 do 0,8. Jeżeli kwasowość jest wyższa od 0,8 to nie jest to extravergine tylko olio di oliwa.